tisdag 24 september 2013

tankar från ett föräldramöte

Det är så vackert ute nu! Luften är hög och klar och färgerna klart röda och gröna, en del gult! Jag har jobbat hemifrån idag och mest varit inomhus men jag har promenerat för att lämna barn på förskola respektive förskoleklass och sen samma för att hämta hem dem redan vid tretiden. Ärligt talat undrar jag om inte just höstluft är den härligaste luften!
Medan maken tog barnen till terminens sista fotbollsträning gick jag på dotterns föräldramöte på förskolan. De här korta stunderna på morgon respektive eftermiddag som man träffar personalen vid lämning/ hämtning är mest fylld av praktiskt samtal mellan mig som förälder och dem som pedagoger, rapport vad de gjort och hur hon ätit. Spännande i sig men just ett föräldramöte ger ju chansen att höra personalen beskriva HUR de jobbar med barngrupperna och HUR de tänker kring olika situationer. 

Vi har turen att gå på en väldigt bra kommunal förskola (Askhagsvägens förskola!) och det är så fint att se personalen tillsammans med barnen och som nu ikväll höra dem prata om sitt arbete. Pedagogerna (eller fröknarna!) brukar ibland prata om vilken fin barngrupp de har och hur mycket empati barnen har sinsemellan, det är ett jättefint betyg till just barnen. Roligt att höra! Men jag vill gärna lyfta det tillbaka till personalen och sa det till dem nu ikväll också - i mina ögon är det helt och klart deras förtjänst att de lyckas skapa en barngrupp där barnen leker tillsammans och visar respekt för varandra! Det är hela tiden personalen som lyckas med konststycket att bekräfta barnen men också sätta gränser när så behövs. Som har förmågan att ge den som är ledsen en kram och förmågan att lyssna på barnen och även få barnen att lära sig lyssna på varandra. En eloge till de fina människor som tar hand om de bästa man som förälder har - sina barn!

Så. Nu har vi i föräldragruppen också enats kring att det här med medhavda leksaker hemifrån, det vill vi helst inte ha och när barnen fyller år får de bjuda varandra på isglass. Än så länge är terminen ganska ny och de jobbar med att skapa sig grundtrygghet på förskolan och spenderar mycket tid i olika konstellationer på just förskolan. När de kommer längre in i terminen kommer de gå mer på utflykter och blanda barngrupperna mellan de olika avdelningarna mer. 

För mig som förälder - en oerhört värdefull kväll!8 kommentarer:

 1. Underbart att höra att du känner så. Gör mig glad eftersom jag själv jobbar på en förskola!

  kram kram Malin

  SvaraRadera
 2. Vad fint du skriver Sara, som pedagog är det extra roligt att höra föräldrar som uppskattar det arbete som vi lägger ner på barnen runt om i landet!
  Och vackra bilder med, hösten är härlig!

  SvaraRadera
 3. Så sant, så sant! Vikten av att ha barnen på en förskola man trivs med betyder allt! Å du, älskar bilden med trottoarkanten!

  SvaraRadera
 4. Det är vackert ute nu... luften är skön men jag gillar inte att frysa!

  Underbart att det funkar så bra på förskolan. Engagerade fröknar ger bra resultat!

  KRAM Anna

  SvaraRadera
 5. Så härligt att ni är så nöjda med er förskola. Det är ju så viktigt både för barn och föräldrar att det funkar på förskolan. Och jag håller med dig. Höstluft är bäst!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Härligt.. vi har oxå en toppen förskola där barnen trivs å förskollärarna är verkligen närvarande och är mycket med barnen. Det är väldigt sällan konflikter och barnen leker mycket med varandra och visar respekt. Så härligt när man som förälder känner sig trygg att lämna sitt bästa.
  Fin kväll till dig, kram

  SvaraRadera