söndag 3 februari 2013

kyligt och lite om att komma igång

Mitt bidrag i Fotoutmaningen Vänner Emellan blir idag en Iphonebild från morgonens löptur. Redan halv nio kom ett SMS från Elin med frågan om jag ville hänga med på en tur. Klart jag ville! Åtta kilometers löpning i ett prattempo och med solens strålar i ryggen och ansiktet la grunden för denna lite kyliga men underbart vackra söndag! Vi sprang i skogen och över skaren på golfbanan, funkade bra med det underlaget även i vanliga löparskorna. Härligt, det är bara förnamnet!

För fler bidrag under temat kyligt, kolla in här..

Jag får en del kommentarer och glada tillrop om min löpning och nu senast en fråga från Alexandra, om tips på att komma igång. Skulle vilja svara så här.. För det första är jag en glad löpare och tränar inte för att hela tiden pressa tider eller nå nya mål. Jag springer för att det är ett enkelt sätt att hålla formen, löpningen rensar tankar och får mig oftast på ett bra humör. Jag får massor av frisk luft och lär känna omgivningar vart jag än är. Kräver inga tider att passa och jag kan börja direkt utanför dörren. Springer ofta själv men också gärna med en kompis eller med min man. Variation är kul! 

Men hur kommer man igång då? För mig funkar det här..
ETT. Det är ju förstås olika mellan olika människor men jag anmäler mig till ett lopp (nu är det ju varvet i maj som gäller..) och tränar sen inför det. Loppet fungerar som ett mål för mig och vill man inte delta i lopp kan man sätta andra mål, till exempel springa 5 kilometer utan att gå..
TVÅ. Planera. Gör upp med dig själv, din partner eller dina kolleger hur veckans träning ser ut. Jag följer ett program vecka för vecka men kastar om innehållet och dagarna efter hur mycket tid jag har. Sen är det ”bara” att börja snöra på sig skorna och starta, är det första och andra gången är det tungt som bara den men sen släpper det.
TRE. Materialist som jag är, jag peppas också av en ny app i telefonen, ett par nya tights eller sköna nya skor som gör det extra kul att träna. Eller en skön kräm att smörja in sig med efter träning och dusch.
Det behöver inte vara svårare än så!
Njut söndagen!

24 kommentarer:

 1. Bra svar!
  Det var SUPER!!! ska skriva om det strax, men nu simskola.
  Kram kram

  SvaraRadera
 2. Har ni fortfarande snö! Någon minus grad gjorde morgonpromenaden trevligare än på länge, slapp lervällingen under skorna och slapp att
  duscha hundarna när vi kom hem!
  Det där med löpträning har aldrig riktigt blivit min grej! Power walk passar mig bäst och visst blir det någon kilometer löpning också, men mest för
  att komma hem fortare!!
  Ha en bra fortsättning på söndagen!
  Kram
  Melodys matte

  SvaraRadera
 3. Läcker bild, härligt med en löptur i lagom prattempo, själv trivs jag bäst på löpbandet under vintermånaderna, det går bra det med. Kram

  SvaraRadera
 4. Kylan sätter ibland stopp för att gå ut och springa, får det jobbigt med andningen. Denna veckan har det varit härligt väder att springa i. Halt dock! Så då använder jag mig av lyktstolpar eller de där pinnarna i vägkanten, springer några stolpar, går någon stolpe så blir det en kanon intervall träning också!

  Hoppas att det var en trevlig tjejkväll igår!
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 5. Hej Sara! "Russinfredag" och ""Egodag", jag gillar det! Jag tycker att du skulle få döpa om veckodagarna, eller åtminstone få skapa en alternativ veckonamnskalender:-)

  Bilden är härlig tycker jag, de där långa skuggorna som faller...det får mig att tänka på när jag lekte med skuggor och försökte forma dem på olika sätt, när jag var barn.

  Allt gott,
  Frida

  SvaraRadera
 6. Låter som en fantastiskt bra start på dagen.
  När det gäller löpning så har det aldrig varit min grej tills jag för bara ett par månader sedan började köra intervaller på vårt stooora, fina löpband som vi har. Dumt att bara Mannen ska få användning av det. :) Jag har nu kommit på att jag gillar det här med löpning och jag märker att jag rensar hjärnan på ett bra sätt. Gillar´t!

  Ha en bra em/kväll!
  Kram Linda

  Jag lägger till dig i min blogglista. Hoppas att det är ok. :)

  SvaraRadera
 7. Fin bild och heja sig som springer!!

  SvaraRadera
 8. Så skönt att springa!Bra tips från dig.
  Härlig bild.
  Vi startade dagen med en långpromenad, kom in och var röd om kinderna med en flåsande, trött hund bakom mig.
  Dagen kan inte börja på ett bättre sätt=))

  Kram Hannis

  SvaraRadera
 9. Fin bild och bra jobbat med löpningen! Jag har också tagit flera rundor på snöigt underlag den här vintern men tycker inte riktigt om det. Känner att jag blir rädd för att glida och då spänner jag mig på ett sätt som gör rundan mycket jobbigare att springa än på barmark. Ser fram emot vårens rundor :)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 10. Duktiga du!!! Heja dig!!!

  Super läcker kylig bild. :)

  kram kram Malin

  SvaraRadera
 11. Ååå tack, nu ska jag försöka komma igång med löpning också, har lyckats komma igång med gruppträning men vill uuuuut också :)
  Kram Lisa

  SvaraRadera
 12. Det låter så skönt varje gång du skriver att du ska ut och springa ;) Jag gillade också att springa i min glas dagar, men tyvärr inte göra det längre, inte ens efter knäoperationen. Men sedan blir det ut och gå i alla fall och gå fort kan man ju alltid göra ;)
  Kram
  Anneli

  SvaraRadera
 13. Härligt med sådana löparrundor!:)
  Mycket bra tips där angående löpningen. Jag har också varvet som mål i maj, men först ska jag klara av Tjejvasan på skidor. Alternerar dock skidåkning med löpning och annan träning för närvarande. Idag blev det en timme på skridskor!:)
  Kram

  SvaraRadera
 14. Härlig bild o heja dig som springer. Ha en bra start på veckan. Kramisar Tina

  SvaraRadera
 15. Jag har precis kommit tillbaka från min kvällsrunda och kan bara instämma i allt du beskriver om fenomenet löpning. Kan man annat ön älska denna underbara träningsform?! Kram

  SvaraRadera
 16. Vilken Friskis du är! Härligt!!
  Själv tog jag ett ofrivilligt kallad i Bråviken!
  KRAM Anna

  SvaraRadera
 17. Superfin bild! Och så härligt att ge sig ut och springa. Själv klättrade jag idag minsann :)

  SvaraRadera
 18. Härlig bild, verkligen underbart ute idag.
  Ha fina kvällen, kram

  SvaraRadera
 19. Häärlig Bild!!! Och vilket bra inlägg!! Bra råd tycker jag! Jag har faktiskt redan tänkt på det där om att planera veckans träning, det blir något att förhålla sig till:) Jag ska börja på pilates i veckan, ser fram emot det:)))

  Kraaaaaam aka

  SvaraRadera
 20. Det låter verkligen helt underbart! jag är tyvärr långt i från formen att springa något Göteborgsvarv just nu. Men när jag gjorde det var det något av det roligaste jag någonsin gjort! Inte illa att komma upp så tidigt efter en girl nights out om jag får säga ;)

  Ha det fint! Kram Anna

  SvaraRadera
 21. Det känns så bra efter en löptur, så jag förstår att du är helt "hooked"! Ha en go kväll!

  SvaraRadera
 22. Hela helgen har ju verkligen bjudit på härlig väder. Duktiga du som är ute och springer. Själv är jag en sån som redan som barn inte har haft löpning som favorit. Fuskade alltid på gympan med genvägar eller så var jag i mål när lektionen varit slut för länge sedan. Men jag beundrar de som gillar det min man är ute då och då. Men tur är väl det att vi alla är olika för annars hade det blivit trångt på gatorna.
  Ha en bra dag
  Mia

  SvaraRadera